Menu

Suosittuja mangasarjoja


Esittelemme tässä artikkelissa suosittuja mangasarjoja. Tiesithän, että monia sarjoja löytyy Suomestakin ihan kirjastosta, joten mangaan pääsee tutustumaan jopa täysin ilmaiseksi, kunhan viitsii vain nähdä hieman vaivaa.

Rumiko Takahashin Ranma 1/2

Rumiko Takahashi on 10.10.1957 syntynyt japanilainen tunnettu mangataiteilija. Hän syntyi Niigatassa ja on erityisen suosittu Japanissa. Häntä pidetään erityisen tuotteliaana ja hän on onnistunut luomaan erityisen laajoja sarjoja. Monia niistä on saatu julkaistua myös hänen kotimaansa ulkopuolella. Ranma 1/2 on tästä hyvä esimerkki. Itse asiassa juuri tätä sarjaa voidaan pitää merkittävänä tekijänä mangan Euroopan läpimurrossa. On myös merkille pantavaa, että Rumiko Takahashi on eräs harvoista shônen-mangaa tekevistä naistaiteilijoista. Tämä mangatyyli on perinteisesti suunnattu pääasiassa pojille sekä nuorille miehille. Rumiko Takahashin teokset ovat kuitenkin saavuttaneet myös monet naislukijat. Taiteilijan uran nousukiito alkoi vuonna 1978 hänen voitettuaan sarjakuvataiteilijoille tarkoitetun kilpailun.

Sarjoissa korostuu fantasian monipuolinen käyttö ja niissä esiintyy sekä erilaisia henkiolentoja että itämaisperäisten taistelulajien mestareita. Tilannehuumori sekä romantiikka auttavat kuljettamaan taiteilijan tarinoita eteenpäin. Tarinoissa on kuitenkin myös alastonkohtauksia, joita käytetään perinteiseen japanilaiseen tapaan sarjan mieslukijoiden lahjomiseen. Taiteilija on saanut kuitenkin myös kritiikkiä. Esimerkiksi hänen sarjojensa loppuratkaisuja on pidetty epämääräisinä ja tarinankuljetustaan heikkona. Positiivista palautetta taiteilija saa yleensä persoonallisista hahmoistaan.

Ranmaa on julkaistu Suomessa 2003 alkaen ja sen päähenkilö on Ranma Saotome, taistelulajien nuori osaaja. Tarinan alussa Ranma putoaa taikalähteeseen. Tämän seurauksena hänestä tulee tyttö, jos kylmä vesi koskee häneen. Ranman isälle on tapahtunut samantapainen juttu, mutta tytön sijaan hän muuttuu pandaksi. Sarjassa korostuu huumori ja toiminta. Persoonalliset hahmot kannattelevat sarjaa, jonka juoni ei ole kovinkaan selkeä. Suomen kielellä on julkaistu kaikkiaan 38 Ranma 1/2 -kirjaa.

Akira Toriyaman Dragon Ball

Akira Toriyama syntyi 5.4.1955 ja aloitti mangataiteilijan uransa ollessaan 23-vuotias. Dragon Ball on yksi hänen kuuluisimmista töistään, jota julkaistiin ajanjaksolla 1984 – 1995 viikoittain Japanissa. Kaikkiaan taiteilija piirsi Dragon Ball -lukuja 519 kappaletta. Inspiraation sarjaan taiteilija sai eräästä vanhasta kiinalaisklassikosta. Myös Dragon Ball -mangaa voidaan pitää Ranma 1/2 -sarjan kanssa yhtenä mangan Euroopan läpimurron aikaansaajista. Kaikkiaan sarja sisältää 42 kirjaa. Yhdysvalloissa sarjasta muodostettiin 2 osaa: Dragon Ball sekä Dragon Ball Z. Kirjojen pohjalta on tehty myös samannimiset anime-sarjat ja puolestaan näiden pohjalta animet Dragon Ball GT sekä Dragon Ball Super. Toei Animation tuotti kyseiset sarjat.

Nimensä mukaisesti lohikäärmekuulat eli dragon balls kuuluvat tarinaan sen tärkeänä osana. Kuitenkaan useimmat juonikuviot eivät tarjoa lohikäärmekuulille pääosaa. Lohikäärmekuulat omaavat taikavoimia ja niitä on kaikkiaan 7 kappaletta. Kuulat sijaitsevat ympäri maailmaa. Jos kuulat saadaan kerättyä yhteen, voidaan niiden avulla herättää Shenlong-lohikäärme. Lohikäärme voi täyttää yhden toiveen, minkä jälkeen kuulat palaavat maailman eri kolkkiin eikä niitä voi käyttää vuoteen. Myöhemmin lohikäärme pystyy täyttämään jopa kaksi toivetta.