Mitä manga tarkoittaa ja kuinka suosittua se on?
Manga on nyt pinnalla ja in, mutta mitä termillä manga oikeastaan tarkoitetaan? Entä kuinka suosittua manga on Japanissa ja maailmalla? Ellet vielä tiedä, lue mangan maailmaan johdatteleva artikkelimme ja ota selvää!
Manga-termi
Termillä manga viitataan monenlaiseen japanilaiseen sarjakuvaan. Sananmukaisesti käännettynä sana tarkoittaa ”sutaistuja kuvia”. Termin on keksinyt vuosina 1760 – 1849 elänyt Katsuhiko, joka käytti termiä piirtämistään ja kokoamistaan sarjoista. Kun japanilainen sarjakuva saavutti yhä enemmän suosiota, vakiintui manga tarkoittamaan nimenomaan japanilaista sarjakuvaa tai tarkemmin sanottuna vielä Japanissa valmistettua sarjakuvaa. Termiä käytetään kuitenkin myös sellaisista sarjakuvista, jotka jäljittelevät japanilaisten sarjakuvien tyyliä. Tämä on oikeastaan virhe, sillä näistä muualla tehdyistä sarjakuvista tulisi käyttää termiä pseudomanga.
Mangasta löytyy erilaisia erikoislajityyppejä, kuten harem, ecchi, hentai, taikatyttögenre, mecha, yaoi sekä juri. Harem-manga on usein pikkutuhmaa ja romanttista komediaa. Usein kyseessä on kolmiodraama ja päähenkilönä nähdään usein mies. Ecchi sekä hentai viittaavat eroottiseen mangaan. Sisältö saattaa olla pikkutuhmaa tai täyttä pornoa sekä kaikkea siltä väliltä.
Taikatyttögenren päähenkilönä nähdään genren nimen mukaisesti tyttö, joka omaa ja hallitsee taikavoimia. Usein näissä sarjoissa nähdään sekä yliluonnollista toimintaa että arkipäiväistä koulu- ja ihmissuhdeteemaa. Sailor Moon on hyvä esimerkki tunnetusta taikatyttögenreä edustavasta sarjasta. Mechalle on tyypillistä erilaisten teknisten laitteiden korostuminen sekä ulkoisten haarniskojen käyttö. Haarniskat ovat mielenkiintoisia, sillä ne muistuttavat humanoideja. Gundam on hyvä esimerkki mecha-tyylisestä mangasta. Yaoi-manga kuvaa poikarakkautta ja yuri-manga tyttörakkautta.
Kuinka suosittua manga oikeastaan on?
Japanissa manga on saavuttanut vankemman aseman kuin sarjakuvat Euroopassa. Japanissa mangapainoksia myydään nimittäin miljoonapainoksina. Hyvä esimerkki sijoittuu aikajanalle marraskuu 2014 – toukokuu 2015. Kyseisenä aikana suosituinta manga-albumia myytiin Japanissa noin 3 080 000 kappaletta. Manga saavuttaa Japanissa jokaisen ikäryhmän ja sitä voi nähdä luettavan avoimesti myös julkisissa paikoissa, kuten kahvilassa ja junassa.
Eniten Japanissa ostetaan erityisesti pojille suunnattua shônen-mangaa. Erilaisia mangalehtiä ilmestyy Japanissa noin 500. Niiden ilmestymistiheys vaihtelee ja yksi suosituimmista lehdistä on Weekly Shonen Jump, joka ilmestyy kerran viikossa. Lehden levikkimäärä vuonna 2017 oli huimat 1 915 000 viikottain. Lehteä julkaistaan myös verkossa. 2017 manga-aiheisia lehtiä sekä kirjoja myytiin yhteensä 1,37 biljoonan jenin arvosta, mikä vastaa noin 10,13 miljardin euron summaa. Summa kuulostaa hirmuiselta, mutta on hyvä tietää, että vuonna 1996 saavutettuun huippumyyntiin verrattuna mangan myyntien aro on laskenut 52%. Vuoteen 2016 verrattuna vuoden 2017 myynnissä tapahtui laskua lehtien osalta 10% ja kirjojen osalta 3%.
Euroopassa mangan varsinainen läpimurto tapahtui 90-luvulla Dragon Ball Z:n sekä Ranma 1/2:n myötä. Vaikka manga onkin nykyään suosittua myös Euroopassa, ei sen suosio yllä sille tasolle, jota se on tottunut Japanissa nauttimaan. Jos manga alkoi kiinnostaa, kirjastoista löytyy monia manga-teoksia. Lisäksi erilaiset manga-tapahtumat ovat oivallinen keino perehtyä lähemmin mangan kiehtovaan maailmaan.